החוויה הזו מעוררת לא מעט שאלות, תהיות, רגשות וכן, גם כעסים וחששות. אבל אולי ינחם (וחשוב) לדעת , שלמפוטרים יש זכויות: במקום העבודה שלך לא יכולים לעשות כל מה שמתחשק להם ויש דרך תקינה לבצע הליך של פיטורים. הנה כל מה שצריך לדעת על הליך הפיטורים והזכויות שמגיעות בעקבותיו.
האם הליך הפיטורים נעשה לפי החוק?
אמנם למקום העבודה שלך יש זכות מלאה להחליט את מי הוא רוצה להעסיק וממי הוא רוצה להיפרד, אבל בתי הדין לעבודה פסקו שמקום העבודה שלך לא יכול פשוט להודיע לך יום אחד בבוקר שהגיע הזמן להיפרד, אלא הוא מחויב לתת להזדמנות ראויה להשמיע תגובה לסיבה שבגללה הוא רוצה לפטר. ההליך הזה נקרא “שימוע”.
אלה הם הכללים להליך שימוע תקין:
- מקום העבודה שלך חייב למסור הודעה בכתב על שימוע לפחות 48 שעות מראש.
- מקום העבודה שלך מחויב להעביר לפני מועד השימוע בצורה מפורטת את הסיבות והנימוקים שלו כדי שתהיה לך את האפשרות להכין מראש את התשובה לטענות.
- יש לך את הזכות להגיע לשימוע בליווי עו”ד.
- בזמן שימוע, מחויב מקום העבודה שלך להקשיב לתשובות ולטענות “בנפש חפצה ולב פתוח”.
- שימוע חייב להיות מתועד בפרוטוקול, ויש לך את הזכות לקבל את הפרוטוקול הזה.
- לאחר השימוע, חייב מקום העבודה שלך למסור את ההחלטה באופן ברור ומנומק.
אם מקום העבודה שלך לא ערך הליך שימוע לפי הכללים האלו, אפשר לדרוש את ביטול הפיטורים או לתבוע אותו בתביעה כספית בבית הדין לעבודה.
פיצויי פיטורים
במקרה של פיטורים, ברוב המקרים מגיע לך פיצויי פיטורים. אופן חישוב פיצויי הפיטורים נחלק לשני סוגים. פיצויי פיטורים עבור מי שהועסקו לפני שנת 2008 ופיצויי פיטורים עבור מי שהועסקו אחרי שנת 2008. כדאי וחשוב לבדוק שאכן הפקידו לך את הסכום המלא של הפיצויים לאורך כל התקופה.
חישוב עבור מי שהועסקו לפני שנת 2008:
בהתאם לחוק פיצויי פיטורים כך נעשה החישוב:
(8.3% מהמשכורת החודשית האחרונה) X חודשי העבודה עד 2008 = פיצויי פיטורים
חישוב עבור מי שהועסקו אחרי שנת 2008:
בשנת 2008 נכנס עדכון לחוק שקובע שמקומות העבודה חייבים להפקיד לעובדיהם הפקדות לחיסכון פנסיוני הכוללות גם תשלום חודשי עבור פיצויי פיטורים. העדכון הזה שינה ברוב המקרים את החישוב המסורתי של משכורת אחרונה כפול מספר שנות העבודה וקבע מנגנון אחר שידוע בשם “סעיף 14”.
במסגרת המנגנון הזה, הפקדת מעסיק לפיצויי פיטורים יכולה להיות 6% מהשכר או 8.33%.
במקרה של פיטורים, זכאים העובד או העובדת למה שנצבר בפיצויי הפיטורים בחיסכון הפנסיוני. אם מקום העבודה שלך הפקיד לחיסכון הפנסיוני רק 6% מהשכר, הוא יידרש להשלים את ה- 2.33% הנוספים לפי החישוב של 2.33% מהמשכורת האחרונה כפול מספר חודשי העבודה. אם הוא הפקיד את כל ה-8.33% לחיסכון הפנסיוני, הוא לא נדרש להשלים.
למה זה חשוב? כי במקרים האלה, מקום העבודה מפקיד ישירות לחשבון הבנק את השארית של דמי הפיצויים (או את כל הסכום), ולא צריך למשוך אותם מהחיסכון הפנסיוני.
הודעה מוקדמת
במסגרת הליך הפיטורים, מקום העבודה שלך צריך להודיע לך מראש על הפיטורים כדי לאפשר לך להתכונן ולרענן את קורות החיים שלך. זה נקרא ״תקופת ההודעה המוקדמת״
מקום העבודה שלך יכול לוותר על ימי ההודעה המוקדמת, לפטר באופן מיידי ולתת במקום ההודעה המוקדמת תשלום שכר מלא עבור אותם ימים.
משך זמן ההודעה המוקדמת הוא בהתאם לוותק העבודה וסוג ההעסקה שלך. אלה הכללים אם עבדת במשכורת שעתית:
עד שנה – יום אחד עבור כל חודש.
בין שנה לשנתיים – בין 14 ל-20 יום (תלוי במספר חודשי העבודה בשנה השניה)
בין שנתיים לשלוש – בין 21 ל-27 יום (תלוי במספר חודשי העבודה בשנה השלישית)
שלוש שנים ומעלה – חודש
בסוף תקופת העסקה מקום העבודה צריך לתת לך מכתב פיטורים בתוך מקסימום שבועיים ממועד סיום ההעסקה. אין צורך לפרט במכתב את הסיבה לסיום העסקה אבל המכתב חייב לציין את תקופת העסקה. המכתב חשוב כדי שתהיה לך את האפשרות לממש את הזכאות לדמי אבטלה במוסד לביטוח לאומי.
גמר חשבון וזכויות נוספות
במועד סיום העבודה, מקום העבודה שלך צריך לחשב את כל אותן זכויות והטבות שיש לך ולהעניק עבורם תשלום שנקבע בחוק או בהסכם העבודה.
למשל, תשלום עבור ימי החופש שלא נוצלו בשלוש השנים האחרונות, תשלום דמי הבראה וכל תשלום אחר או מענק שמצוין בהסכם העבודה (אישי או קיבוצי). חשוב מאוד לבדוק את הסכם העבודה, ואם עבדת במקום עבודה שיש בו ועד, כדאי לבדוק את ההסכם הקיבוצי וגם להתייעץ עם נציגי הועד.
טופס 161
טופס 161 הוא טופס שנושא את הכותרת “הודעת מעסיק לרשות המיסים על פרישת עובד”, והוא טופס שחשוב לתייק ולשמור. מקום העבודה שלך נדרש לפרט בטופס את כל כספי הפיצויים, הפקדות לחיסכון פנסיוני ותשלומים נוספים ומעניקים ששילם עקב סיום ההעסקה שלך. בלי הטופס הזה, אי אפשר למשוך את כספי רכיב הפיצויים מהחיסכון הפנסיוני, כי לפיו נקבע סכום המס שצריך לשלם (פטור מלא או חלקי).
טופס 106
מקום העבודה שלך מחויב לתת לך טופס 106 המרכז את כל התשלומים והניכויים שנוכו מהשכר באותה שנה קלנדרית. לרוב זה לא יקרה במועד הפיטורים, אלא בסביבות מרץ- אפריל בשנה שאחרי.
ביטוח פנסיוני
החל משנת 2008 מעסיקים מחוייבים להפקיד לביטוח פנסיוני עבור כל העובדים. ברוב המקרים, ההפקדות כוללות גם כיסוי ביטוחי למקרי נכות (אובדן כושר עבודה) ופטירה בטרם עת (קצבת שאירים). הכיסויים הביטוחיים בתוקף כל עוד מקום העבודה שלך מבצע מדי חודש הפקדות סדירות לחיסכון הפנסיוני. כאשר מופסקות ההפקדות כתוצאה מפיטורים, נשמר התוקף של הכיסויים הביטוחיים למשך כמה חודשים נוספים (כדאי לברר מול חברת הביטוח לכמה חודשים). תקופה זו נקראת “ארכת ביטוח” והמטרה שלה היא לתת לעובדים ולעובדות אורך נשימה להתארגן בתקופה שהיא בין עבודות.
אבל רגע לפני שמסתיימת תקופת ארכת הביטוח, צריך לחדש הפקדות או לשמור על הכיסויים האלה בדרך אחרת כדי שרצף ההפקדות והזכויות הביטוחיות לא יפגע. שימו לב: את השמירה על רצף ההפקדות חייבים לעשות לפני שמסתיימת תקופת ארכת הביטוח אחרת הביטוחים האלה יפגעו באופן בלתי הפיך.
מי שהתחילו עבודה חדשה במהלך החודשים האלה, יעבירו למעסיק החדש את פרטי החיסכון הפנסיוני ויוודאו שההפקדות לשם יתחילו לפני שתסתיים תקופת ארכת הביטוח.
מי שלא התחילו עדיין עבודה חדשה, יכולים להפקיד בעצמם הפקדות מלאות באופן עצמאי או לשלם מדי חודש תשלום חודשי קטן שיכול להתקזז מהחיסכון הפנסיוני, במטרה לשמור על הכיסויים הביטוחיים.
אז כן, פיטורים זו חוויה מבאסת. אבל זו גם הזדמנות לרענן, לשפר ולשדרג. כל סיום הוא גם התחלה חדשה והכי חשוך לפני עלות השחר. יש עוד משפטים שאנחנו יכולים לכתוב כאן, אבל בתכלס שום דבר לא באמת מעודד כמו פשוט למצוא עבודה חדשה.