אז אם מקום העבודה שלכם לא נותן קרן השתלמות באופן אוטומטי, הנה כל מה שכדאי לדעת על היתרונות בקבלת קרן השתלמות: 

מהי קרן השתלמות

קרן השתלמות היא סוג של תכנית חיסכון שמיועדת לשכירים ועצמאיים. היא מאפשרת לנו לפתוח חיסכון לטווח בינוני כי הכספים בה ניתנים למשיכה רק אחרי שש שנים. בעוד שעצמאיים מפקידים בעצמם את מלוא החיסכון ומקבלים בתמורה הטבות מס, שכירים יכולים ליהנות ממנה רק אם מקום העבודה פותח עבורם את החשבון ומבצע מדי חודש את ההפקדות אליה. נכון להיום, לא קיימת בחוק חובה של מקום העבודה לתת לעובדים ולעובדות קרן השתלמות ולכן מדובר ברכיב שנתון למשא ומתן בינך לבין מקום העבודה שלך. אם מקום העבודה מעניק קרן השתלמות, מדי חודש הוא מפקיד אליה 10% מהשכר: 7.5% על חשבונו ו-2.5% מנוכה מהמשכורת. אחרי 6 שנות חיסכון מיום פתיחת הקרן, הכספים בחשבון הופכים להיות נזילים וניתנים למימוש (ובכל מקרה אפשר להמשיך להפקיד לקרן). 

איזה יתרונות יש בקרן השתלמות?

לחיסכון בקרן השתלמות יש יתרונות רבים:

  1. למרות שלא מרגישים אותה בחשבון העו”ש בסוף החודש, רוב הסכום מופקד על ידי מקום העבודה ולכן מדובר בסוג של תוספת שכר. החלק שמופקד על חשבונך (2.5%) מקטין את המשכורת החייבת במס הכנסה. המשמעות היא שעצם זה שיש לנו קרן השתלמות, אומרת שנשלם פחות מס הכנסה על הברוטו. 
  2. השקעה שטובה גם להמשך: הפקדה לקרן השתלמות היא אחוז מתוך השכר ולכן ברגע שהשכר עולה, גם ההפקדה לקרן השתלמות גדלה. 
  3. פטור ממס רווחי הון – החסכונות שלנו מייצרים לנו רווחים באמצעות תשואות. על הרווח הזה אנחנו משלמים מס רווחי הון בשיעור של 25% בזמן משיכת הכספים. קרן השתלמות היא מוצר החיסכון היחידי כיום שהמדינה נתנה עליו פטור מלא על מס רווחי הון במועד המשיכה עד גובה התקרה שנקבעה. נכון לשנת 2022 התקרה שעד אליה נהנה מפטור ממס רווחי הון עומדת על הפקדה שנתית כוללת בסך 18,960 ש”ח.  אפשר להמשיך את החיסכון בקרן גם אחרי שש שנים. במקרה שלא מושכים כסף מקרן השתלמות, אפשר להמשיך להפקיד בקרן והכספים ימשיכו להיות נזילים וניתנים למשיכה. אבל אם משכנו אפילו סכום קטן, לא נוכל יותר להמשיך להפקיד לאותו חשבון וההפקדות הבאות ינותבו לחשבון חדש שיפתח ויהיה נזיל גם הוא רק אחרי שש שנים נוספות. 
  4. תשואות – קרן השתלמות מושקעת בשוק ההון. אנחנו בוחרים את מסלול ההשקעה מתוך מגוון רמות סיכון, ובית ההשקעות שבו נמצאת הקרן, קובע את תמהיל ההשקעה בהתאם לרמת הסיכון שבחרנו. 

שורה תחתונה: מתי קרן השתלמות עדיפה על העלאת שכר?

כמו שראינו, לקרן השתלמות יש יתרונות רבים. אבל אין ספק, שגם להעלאת שכר יש יתרונות: העלאת שכר מגדילה לנו את ההכנה נטו מדי חודש, וגם את החיסכון הפנסיוני כי הפקדות לחיסכון הן אחוז מסוים מהמשכורת וכשהמשכורת עולה, גם ההפקדות לפנסיה עולות. 

מכיוון שהפקדות לקרן השתלמות על חשבון המעסיק הן רק 7.5% מהמשכורת, והעלאת שכר יכולה להיות בשיעור גבוה יותר, בטווח הקצר בהחלט נראה שהעלאת שכר היא משתלמת יותר. למשל מי שמרוויח 10,000 ש”ח לחודש ומבקש העלאה של 10% יקבל עוד 1,000 ש”ח לפני מס, בעוד שהפקדה לקרן השתלמות מהרכיב שהוא על חשבון המעסיק היא רק 7.5% שהם 750 ש”ח. 

אבל הדרך הנכונה להסתכל על קרן השתלמות היא לטווח הארוך ולקחת בחשבון את ההיבטים הבאים: 

  • על כל העלאת שכר נשלם מס הכנסה בהתאם למדרגות המס שרלוונטיות להכנסה שלנו. לעומת זאת ההפקדה לקרן השתלמות היא מהברוטו, ואין עליה מס עד התקרה. 
  • במועד שיחת העלאת השכר הבאה נרוויח פעמיים: גם את העלאת השכר למשכורת ובאופן אוטומטי גם את הגדלת ההפקדה לקרן השתלמות. 
  • השכר נכנס לחשבון העו”ש שלא נושא תשואות והכסף שצבור בו נשחק גם מהאינפלציה (שכרגע בישראל עומדת על שיא של כמעט 15 שנה עם מעל 5% אינפלציה). הכסף בקרן השתלמות מושקע בשוק ההון ובממוצע לאורך כל תקופת החיסכון (מינימום 6 שנים) הוא נושא רווחים ולכן במרבית המקרים הכסף שחסכנו בקרן ההשתלמות, יגדל. 
  • גם אם ניקח כסף מתוך חשבון העו”ש ונשים אותו בתכנית חיסכון, נצטרך לשלם בסוף מס רווחי הון. הרווחים בקרן השתלמות פטורים ממס רווחי הון עד התקרה. 

איך לשכנע מקום עבודה לתת קרן השתלמות?

רגע לפני שאתם נכנסים לשיחה ומבקשים קרן השתלמות, חשוב לבדוק את הסכם העבודה (האישי או הקיבוצי): מקומות עבודה רבים מעניקים קרן השתלמות אחרי תקופת עבודה מסוימת. במקרה כזה, יכול להיות שיתברר שבקרוב נתחיל לקבל קרן השתלמות ואז חבל על המאמץ. אם מצאנו שיש עוד תקופה ארוכה עד שהמעסיק יפתח אותה עבורנו, אפשר לבקש ממנו להקדים את המועד. במקרה כזה, כדאי להגיע לשיחה מוכנים בדיוק כמו לשיחת העלאת שכר רגילה, אחרי שהכנו את כל הנימוקים שיציגו את הערך שלנו למקום העבודה. 

אם אתם צריכים עוד נקודה כדי לשכנע, כדאי שתדעו שמקום העבודה שלכם מקבל הטבות מס על הפקדות רכיב המעסיק (7.5%) – המדינה רוצה לעודד חיסכון בקרן השתלמות ולכן היא קבעה שגם הפקדות רכיב המעסיק נחשבות הוצאה מוכרת שמקטינה את חבות המס של מקום העבודה. 

אם אתם לפני חתימה על חוזה העסקה, יש אפשרות לבקש כבר במעמד החוזה שבמקום העלאה בשכר אחרי תקופה מסויימת תקבלו קרן השתלמות. בין כל היתרונות שכבר הוצגו, זה גם יראה על הנכונות להישאר לתקופה ארוכה, מה שיכול להעלות מאוד את הסיכוי לכך שמקום העבודה יסכים. 

עוד מידע על קרן השתלמות ומו”מ אפשר לקרוא כאן וכאן