אז נכון, זו בעצם הטבה שחייבים לקבל מהחברה שאנחנו עובדים בה, וזה לא בדיוק כסף נזיל שאפשר למשוך מתי שרוצים, ועדיין, זה כנראה החיסכון הכי טוב שיש היום. ריכזנו כמה יתרונות שאולי לא כולם מכירים לגבי קרנות השתלמות, כשהשורה התחתונה היא: קרן השתלמות היא חברות לזמן ארוך.
לפני הרבה שנים…
הממשלה רצתה לעודד אנשים ללמוד. נכון שזה מקסים? אז המציאו חיסכון שרק עובדים יכולים לפתוח (גם שכירים וגם עצמאים), שכל המהות שלו היא מימון לימודים, כנסים מקצועיים והשתלמויות.
זאת הסיבה שקוראים לו ״קרן השתלמות״, זאת הסיבה שמאפשרים למעסיקים להעביר פי 3 מהסכום שהעובדים מעבירים (כדי שילמדו!) ושהחיסכון הזה, עד תקרה מסויימת, פטור ממס.
עם השנים דברים השתנו, פחות מעניין את המדינה לעודד לימודים, אבל היא כן מאוד בעד שתחסכו ועוד יותר בעד שהמעסיקים יעזרו לכם לעשות את זה.
אז איך כל הדבר הזה עובד?
1. קרן השתלמות היא חיסכון שסגור ל- 6 שנים או ל- 3 שנים, אם רוצים למשוך את הכסף לטובת לימודים (ועוד כמה אותיות קטנות שמפורטות כאן).
2. כדי ליהנות מהפטור המלא ממס, הסכום שאתם מפקידים כל חודש לקרן יהיה עד 2.5% מהשכר ברוטו ולא יותר מ- 392.8 ש״ח לחודש.
הסכום שהחברה שאתם עובדים בה תעביר יהיה עד 7.5% מהשכר ברוטו ולא יותר מ- 1,178.4 ש״ח לחודש (נכון ל- 2022), כשהסכום הוא בהכרח מקסימום פי – 3 מהסכום שאתם מפקידים בעצמכם.
אם הסכום שאתם מפקידים לקרן גבוה מהסכומים האלה, הכל טוב- אתם פשוט תשלמו מס במשיכת הקרן על הסכומים שהם מעבר לתקרה. ליתר דיוק, אתם תשלמו מס רק על הרווח שהכסף מעל התקרה עשה.
בשורה התחתונה, תראו איזה דבר מדהים- אתם יכולים לחסוך עד 10% מהשכר שלכם, כל חודש, ועל החיסכון לא לשלם מס בכלל. זה חיסכון שיכול להגיע ל- 18,960 ₪ בשנה!
רק לסיום נגיד שזה לא מובן מאליו. לא כל המעסיקים מאפשרים קרן השתלמות, ואם המעסיקים לא פותחים לכם קרן השתלמות, אתם לא יכולים לפתוח לעצמכם (אלא אם אתם עצמאים).
ביטוי מוכר עוד פחות: ‘החלת ותק’ או ‘השלכת ותק’
אז כבר הבנו שקרן השתלמות זה ממש אחלה דבר. אבל כמו בכל דבר שקשור במיסים וכסף, גם פה הסיפור מסתבך לפעמים.
הסיבה היא שקרן השתלמות היא בעצם חיסכון שסגור ל- 6 שנים. אבל כבר מזמן 6 שנים הם סוג של נצח במונחי עבודה- כלומר, אנשים מחליפים עבודה בממוצע כל 3.5 שנים בערך. איך זה משפיע על קרן ההשתלמות?
התשובה הקצרה היא – זה לא משפיע. כסף שחסכתם הוא שלכם. אבל מה קורה כשסיימתם בעבודה אחת, התחלתם בעבודה חדשה ואז יש שתי קרנות, אחת ותיקה ואחת ‘צעירה’? מסתבר שלא חייבים לחכות שש שנים עד לשחרור הכסף מהקרן הצעירה (כלומר, של העבודה החדשה יותר). החלת ותק או השלכת ותק מאפשרת לקרן החדשה יותר ‘לקבל’ את הוותק של הישנה יותר, ובהתאם – גם מהטבות המס. כל מה שצריך לעשות הוא לבקש מבית ההשקעות לאפשר את המהלך.
יש לנו עוד חדשות טובות: אם יש לכם קרן השתלמות שהיא כבר נזילה, אפשר להמשיך את הוותק שלה בכל עבודה חדשה שתתחילו, כך שמהשנה השביעית היא תהיה נזילה- כל עוד לא תמשכו ממנה כסף.
זאת שלי הייתה וזאת שלי
מה קורה כשעובדים בשתי עבודות במקביל? למרבה הצער אי אפשר להפקיד לאותה קרן במקביל, אז פשוט פותחים שתי קרנות השתלמות. שתי הקרנות יכולות להיות מנוהלות באותה חברה, אבל יש אנשים שיעדיפו לפזר סיכונים ולשים את הקרנות בשתי חברות נפרדות.
לדלג חופשי בין מסלולים
בשוק ההון ובעולם החסכונות, וזה כולל גם את קרנות ההשתלמות, אפשר לבחור בין כמה מסלולים להשקעה. המסלולים שונים אחד מהשני באופי ההשקעה ובגודל הסיכון: יש מסלולי השקעה במניות, באגרות חוב (אג”ח), מסלולים שמשלבים בין כמה אפשרויות וכך הלאה. מסלול המניות נחשב למסוכן ביותר, אבל גם לזה שיכול להגיע לתשואה הכי גבוהה.
וכאן מגיע עוד יתרון של חיסכון דרך קרן השתלמות: אם מתחשק לכם לבדוק כמה מסלולים, או אם אחרי תקופה מסוימת של השקעה החלטתם שמסלול אחד עדיף על מסלול אחר – אפשר ‘לדלג’ ביניהם. הדילוג מתבצע בלי עלות, בלי לשלם מס כלשהו, ואפשר לעשות אותו בכל רגע שתרצו. ועוד משהו חשוב: מעבר בין המסלולים לא פוגע בוותק של הקרן, כי הוא נספר מהיום שבו הופקד סכום הכסף הראשון. כדי לעבור מסלול, פשוט דברו עם החברה שמנהלת לכם את קרן ההשתלמות או הסוכן שלכם. רק וודאו שבאמת הקרן עברה למסלול שרציתם, כבר קרה שהשינוי לא קרה בפועל.
הנה לינק לאתר שבו אפשר לעשות השוואה בין קרנות השתלמות והתשואות שלהן
דמי ניהול נמוכים במיוחד
מכירים את הסעיף המעצבן הזה בסיכום השנתי של הפנסיה שלכם, ״דמי ניהול״? הם ‘נוגסים’ בחיסכון באחוז מסוים, כתשלום למי שמנהל לכם את הכסף. אם כל היתרונות שהצגנו עד עכשיו לא הספיקו לכם, זה הזמן לגלות שבדרך כלל קרנות ההשתלמות מציעות את דמי הניהול הנמוכים ביותר: השיעור המקסימלי הוא 2%, אבל לרוב זה יהיה בטווח שבין חצי אחוז לאחוז – וכאן אנחנו מדברים רק על הסכום המצטבר ולא על כל הפקדה, בניגוד לשיטות חיסכון אחרות, כמו קרנות פנסיה, שם אפשר לגבות אחוזים גם על כל הפקדה.
הלוואה על חשבון קרן ההשתלמות
בגלל שקרן השתלמות פטורה ממס, לא כדאי למשוך אותה. אז מה עושים אם צריך את הכסף? את הפרט הזה מעטים מכירים, כנראה: אם יש לכם קרן השתלמות, אתם יכולים לקבל הלוואה בתנאים ממש טובים. העיקרון די פשוט – אם הקרן עוד לא נזילה (כלומר עוד לא עבר הזמן שאחריו אפשר למשוך את הכסף מהקרן ללא תשלום מס), אפשר לקבל הלוואה מהקרן בסכום של עד 50% מהחיסכון שקיים בה; אם היא כבר נזילה, אפשר לקחת הלוואה בסכום של עד 80% מהסכום. והמספר הנוסף: בדרך כלל הלוואות כאלו יהיו בריבית נמוכה יחסית לשוק.
כוכבית- יש מסלולי השקעה שבהם החברה שבה נמצאת הקרן לא מאפשרת לקחת הלוואה.
עוד כמה עובדות חשובות:
- אחרי שש השנים אפשר (וגם מומלץ) להמשיך לחסוך, באותם תנאים, וליהנות מהפטור בזמן המשיכה, מתי שלא יהיה
- מקום העבודה חייב להמשיך ולהפקיד לקרן ההשתלמות גם בזמן חופשת לידה וגם בזמן מילואים, אבל הוא לא חייב להפריש לקרן השתלמות כסף במהלך חופשה ללא תשלום (חל”ת)
- גם כשההפקדות לקרן ההשתלמות נפסקות, לדוגמה כשעוזבים את מקום העבודה, היא ממשיכה להתנהל על ידי בית ההשקעות באותה צורה, עם הכסף הקיים
- פתיחה של קרן השתלמות חדשה לא פוגעת בוותק של הקרן הקיימת
- אם האדם שהקרן רשומה על שמו נפטר, חס וחלילה, אפשר למשוך את הכספים מיד ובפטור ממס.