למה זה רגע כל כך מפחיד? קודם כל, כי בשלושת החודשים האחרונים (אם לא יותר) פשוט היית עסוקה במשהו אחר. לא היית חלק מהפוליטיקה בארגון (גם אם קיבלת עדכוני רכילות שוטפים), לא באמת התעדכנת בחידושים ובמה שקורה בשוק ובאופן כללי את מרגישה שנשארת מאחורה. זה שככל הנראה התפקיד שלך אויש בזמן הזה (גם אם באופן זמני), לא עוזר לתחושה שכל העולם הסתדר בלעדייך. עכשיו את אמורה לחזור לעבודה, אבל לא מהנקודה שבה הפסקת, כי כל השאר התקדמו כבר.
אבל יש עוד נקודה שחשוב לדבר עליה והיא שהרבה נשים מרגישות שהן השתנו. שהן כבר לא מי שהן היו לפני האימהות, ולכן חלק מתהליך השינוי הוא גם ההבנה שהעבודה שהייתה כבר לא מתאימה להן. זה יכול להיות בגלל אופי או שעות העבודה, וזה יכול להיות משהו הרבה יותר פנימי שפשוט דורש שינוי.
ההתלבטות אם להישאר בעבודה הקיימת או לחפש חדשה
יש יתרונות לשמירה על מקום העבודה הקיים. רוב הנשים מרגישות שעצם העובדה שהן יודעות למה לצפות, כבר מכירים אותן והם לא צריכות להוכיח את עצמן- אלה יתרונות משמעותיים שיאפשרו להן ״ללמוד״ מה המשמעות של השילוב בין אימהות לעבודה בסביבה סלחנית יחסית. במובן הזה, העובדה שאי אפשר לפטר אותך במשך חודשיים, וחייבים להחזיר אותך לתפקיד שבו היית לפני שיצאת לחופשה, היא תעודת ביטוח מרגיעה. חשוב לעדכן בעבודה אם את מתכוונת לחזור ואם כן, מתי. אם את לא בטוחה מה את רוצה לעשות, זה גם משהו שכדאי לתקשר, ולקבוע יחד תאריך יעד שבו תתקבל החלטה סופית.
ההיכרות עם מקום העבודה יכולה, מצד שני, להיות בדיוק הגורם לעזיבה. אם זו הידיעה שאת חוזרת למקום שלא ידע להכיל את האימהות שלך או שאת מרגישה שלא נהנית בו מבינה שבעצם סבלת בו מלכתחילה. חשוב לדעת שאמנם המעסיק/ה לא יכול/ה לפטר אותך, אבל את לגמרי יכולה להתפטר. אם כבר בתחילת חופשת הלידה את יודעת שלא תרצי לחזור לעבודה (ועבדת באותו מקום העבודה לפחות שנה לפני הלידה), עדיף להתפטר במהלך חופשת הלידה שבתשלום כדי שתוכלי לבקש דמי אבטלה לצורך טיפול בילד.
איזה תיאום ציפיות כדאי לעשות עם העבודה לקראת החזרה?
אם את חוזרת לאותה עבודה או מתחילה בעבודה חדשה, כדאי לעשות תיאום ציפיות לגבי שגרת החיים ביום שאחרי:
- תאריך התחלה: בדרך כלל יש חפיפה בין החזרה שלך לעבודה, לכניסה של הפעוט/ה למסגרת. התאריך חשוב כדי שתוכלי לתכנן הלאה- אם זו מטפלת, פעוטון או גן, עדיין לא לגמרי ברור איך מתנהלים בתוך המציאות הזאת שבה יום העבודה אמנם מסתיים, אבל כשמגיעים הביתה אי אפשר ממש לשבת מול הטלויזיה ולנוח. איך מחלקים את האיסוף מהמסגרות? לוקחים בייביסיטר? נעזרים בהורים?
עוד נקודה שכדאי לחשוב עליה היא אם את מניקה. גם כי כדאי להתחיל להכין את הגוף לפחות הנקה בשעות העבודה, וגם כי אם עוד לא עברתם לבקבוק עד עכשיו, הגיע הזמן לראות מה התגובה לדבר החדש הזה.
זו תקופת הסתגלות בפני עצמה וחשוב להיערך אליה, גם רגשית. כן, בפעם הבאה שתראי אישה בוכה מחוץ לגן ילדים, תזדהי ותביני שפשוט קשה לה הפרידה. תציעי לה חיבוק, היא כנראה צריכה את זה.
- שעות העבודה: אחרי שהבנת מתי את עומדת להתחיל ואיך את נערכת לזה, כדאי לתאם ציפיות מול מי שתנהל או ינהל אותך לגבי יום העבודה. קודם כל, לא כולן יודעות, אבל יכול להיות שאת זכאית לשעת הורות, שזה אומר שיום העבודה שלך מתקצר בשעה ל- 4 חודשים.
באופן כללי, שגרה תעזור לך לנהל את הכאוס. תקבעי מראש איזה ימים הם ימים קצרים שבהם את יוצאת לאסוף, ימים קבועים שבהם בן/בת הזוג מוציאים מהגן ואם יש עוזרים נוספים- גם להם ימים קבועים. אם יש ישיבות מסוימות שחשוב שתהיי בהן, תדאגי לשקף לשותפים בעבודה שחשוב שהן יהיו במהלך יום העבודה (ולא בשעות הערב), ועדיף שלא בימים הקצרים שלך.
- הגדרת התפקיד: הגדרת התפקיד מחדש רלוונטית בעיקר אם את חוזרת למקום העבודה הקודם, אבל לא רק. מעטים המקרים שבהם את חוזרת בדיוק לאותו ארגון או אותה משרה שבה היית לפני הלידה. דברים השתנו, זזו, התעדכנו. חשוב לעשות תיאום ציפיות לגבי התכולה של התפקיד ומה בדיוק מצופה ממך.
- לתקשר את הפחדים וההתלבטויות: זה טבעי לפחד מהחזרה לעבודה. לחשוש מהלא נודע, מאיך זה יסתדר ומה יהיה. אם מי שתנהל או ינהל אותך תהיה מודעת למה שמטריד אותך, תהיה לה את ההזדמנות להבין אותך, להקל עליך. אם את מניקה, ואת מתלבטת איך ואיפה תוכלי לשאוב בעבודה, שתפי בהתלבטות הזאת. אולי ביחד תוכלו למצוא פתרון שמתאים לכל הצדדים. יש מחקר שמראה שדווקא מועמדים שבזמן הראיון עשו טעויות אנושיות כמו לשפוך קפה, להחליק או להתבלבל ולא ניסו להציג חזות ״מושלמת״, נתפסו כמועמדים חזקים יותר, פשוט כי היה קל יותר להזדהות איתם.
עוד דברים שכדאי לדעת:
אם הארכת את חופשת הלידה מעבר ל- 15 שבועות (ההארכה תלויה בתקופת העבודה שלך לפני שיצאת לחופשת לידה), את בעצם בחופשה ללא תשלום. זה אומר שאת צריכה לשלם בעצמך הפרשות לביטוח לאומי, פנסיה וכו׳. יכול להיות שפתאום תקבלי תלוש משכורת עם סכום במינוס, שזה קצת מלחיץ, כי זה אומר שאת חייבת למקום העבודה שלך כסף. לרוב, אם את חוזרת לאותו מקום עבודה, זה פשוט יקוזז מהמשכורת, או שבאמת תתבקשי להעביר את הכסף בצ׳ק או בהעברה בנקאית.
חשוב לוודא שאת מקבלת את נקודות הזיכוי במס בשכר- ושגם בן/ בת הזוג מקבל/ת נקודות זיכוי (זה אחד הדברים שכולם שוכחים לעדכן, וסיבה שכיחה לקבלת החזר מס). בכל מקרה שווה לבדוק זכאות להחזר מס, בעיקר אם זו לא חופשת הלידה הראשונה שלך.
בשורה התחתונה, חזרה לעבודה אחרי תקופת חופשת הלידה היא מאתגרת. מצד אחד הפרידה ממי שהיה צמוד או צמודה אלייך בחודשים האחרונים, ומצד שני חזרה לדמות המקצועית שלך, שלפעמים כבר הספקת לשכוח איך היא נראית. חשוב לדעת לבקש עזרה, מומלץ לתקשר את הקושי ובעיקר- לתאם ציפיות, כך שהחזרה תהיה כמה שיותר קלה ונעימה.