מאת קרן אוחיון

ההחלטה להיות אמא יחידנית היא החלטה לא פשוטה. איך מגדלות ילד לבד? איך מקבלות את כל ההחלטות לבד? איך מסבירות לו שאין אבא בתמונה? וכמובן, איך מתמודדות עם כל הבירוקרטיה ואיך יודעות איזה הטבות מגיעות לי מהמדינה ומהרשויות?

האם אני אמא יחידנית?

לפני הכל, נדגיש שאמא יחידנית היא אישה רווקה שלא הביאה ילדים במסגרת זוגיות או הורות משותפת, אלא דרך בנק הזרע. כלומר, לילד/ה שנולדו אין אבא, רק אמא.
מבחינת החוק, אמא יחידנית היא ״הורה עצמאי״, שזו הגדרה שכוללת עוד כמה מקרים, אבל הפואנטה ברורה. כדי להיות מוגדרת כאמא יחידנית, את צריכה להצטייד בתעודת זהות שבה כתוב שאת רווקה, ובספח תעודת הזהות שבו כתובים פרטי הילד/ים. גם בתעודת הלידה של הילד/ים שלך יהיה כתוב את שם האם והשדה של שם האב יישאר ריק וזוהי הוכחה נוספת למעמדך כיחידנית.

לפעמים תתבקשי להביא מסמכים שונים כדי להוכיח את העובדה שאת אמא יחידה שעומדת לבדה בראש התא המשפחתי ושאת לא מקבלת תמיכה ממקורות נוספים, כמו בן/בת זוג. למשל, במקרה של סבסוד מסגרות חינוך, תתבקשי להוכיח שאת עובדת ולהגיש תלושי שכר (או דו”ח של רו”ח אם את עצמאית). בכל סעיף צירפנו לינק לקריאה מורחבת על הזכויות וההטבה ושם מפורטים הפרטים המלאים כולל המסמכים הדרושים.

כבר בבטן

סיוע בשכר דירה: אמהות יחידניות לעתיד או בפועל שאין בבעלותן דירה והן מרוויחות עד 10000 ברוטו זכאיות לסיוע של כ- 1000 שקלים בשכר הדירה, החל בשבוע 22 להריון (חודש חמישי). כדי לממש את הטבה צריך למלא ולהכין מספר מסמכים ולהגיש אותם כמה שיותר מוקדם כי ההטבה לא מתקבלת רטרואקטיבית. לבדיקת הזכאות והגשת הבקשה באתר משרד הבינוי והשיכון 

מזל טוב, את אמא. מה מגיע לך עכשיו?

בגדול חשוב שתדעי כבר משלב ההיריון, את הזכויות שמגיעות לך הודות למעמד החדש – אמא. הזכויות שמגיעות לך כאישה שהיא מפרנסת יחידה של משפחה בהחלט יכולות להקל ולעזור

מענק לידה: ייתכן שאת זכאית לקבל מביטוח לאומי מענק לידה, דמי לידה וקצבת ילדים.
אם היית בחופשת לידה ארוכה (כלומר חל״ת), ברוב המקרים יגיע לך החזר ממס הכנסה. מס הכנסה לא מעדכנים לבד שיש זכאות להחזר, כך שחשוב לבדוק (הבדיקה חינם) ולהגיש בקשה להחזר אם יש זכאות.

עבודה

נקודות זיכוי במס הכנסה: ודאי שמנהלת החשבונות של הארגון בו את עובדת יודעת שמגיעות לך נקודות מס מוגדלות כי את הורה עצמאית. במקרים הרגילים, מס הכנסה מעניק לכל הורה (אבא / אמא) נקודות מס. כאשר מדובר באמא יחידנית היא מקבלת את נקודות המס גם של ההורה השני. 

מה זה אומר בפועל? יותר כסף בנטו. שווי נקודות הזיכוי מתקזז מהסכום ברוטו שאמורים לשלם למס הכנסה. שוויה של כל נקודה הוא 223 שקלים לחודש=2767 שקלים לשנה.

כמה נקודות זיכוי מגיעות לך? בשנת הלידה – 6.75 נקודות. בשנה שלאחר מכן ועד גיל 6 – 8.75 נקודות לילד אחד ו-13.75 לשני ילדים. בשנת 2022 הורים לילדים בגיל 6-12 מקבלים נקודת זכות נוספת ואמהות יחידניות – עוד 2 נקודות.
מקור וקריאה נוספת

הבטחת או השלמת הכנסה: אם את לא עובדת או עובדת ושכרך נמוך (עד 7422  שקלים לאמא לילד אחד ו-8249 לאמא לשני ילדים) את יכולה להגיש דרך ביטוח לאומי בקשה להבטחת או השלמת הכנסה. ניתן לבדוק את הזכאות ב מחשבון הבדיקה של הביטוח הלאומי

מענק עבודה: אם את מרוויחה מעל 1,270 שקלים ומתחת ל-12,000 שקלים לחודש ברוטו (תלוי במספר הילדים) את עשויה להיות זכאית למענק עבודה (מס הכנסה שלילי) הניתן פעם בשנה. הסכום משתנה משנה לשנה ומגיע עד 4000 שקלים. כדי לבדוק את הזכאות ולהגיש בקשה לקבל את הכסף, יש להגיש בקשה באתר רשות המיסים.

היעדרות מהעבודה/דמי מחלה בשל מחלת ילד: אמהות יחידניות מקבלות 8 ימי מחלה נוספים לסך ימי המחלה שמגיעים לה במסגרת עבודתה וסה”כ עד 16 ימי מחלה במקום 8 ימים שמקבלים הורים במשפחות עם זוג הורים. 

בנוסף, חשוב לדעת שאם הילדים עוד לא בני 12, מקום העבודה שלך לא יכול לבקש ממך לעבוד בלילות, כלומר בין חצות לשבע וחצי בבוקר.

מסגרות לימודים

סבסוד מסגרות לילדים: המדינה משתתפת בסבסוד שכר הלימוד של מעונות היום של ויצו, נעמת, אמונה, משפחונים וצהרונים שנמצאים תחת פיקוח של משרד החינוך והתמ”ת. גובה ההשתתפות נקבע בהתאם לשכר של ההורה היחידני ולמספר הילדים במשפחה. חשוב לציין שכדי ליהנות מהסבסוד יש מינימום שעות עבודה שאת צריכה לעבוד. פרטים מלאים > מקור וקריאה נוספת

מענק לימודים: אמהות יחידניות לילדים מגיל 6 ועד גיל 18, זכאיות למענק לימודים בסך כ-1000 שקלים (בשנת 2022, 1046 שקלים) הניתן אחת לשנה בחודש אוגוסט. את הבקשה מגישים פעם אחת – כשהילד מגיע לגיל 6 ועולה לכיתה א’ ואחר כך המענק מועבר באופן אוטומטי מדי שנה, עד כיתה י”ב, לאותו חשבון אליו מופקדת קצבת הילדים. איך מגישים > מקור וקריאה נוספת

סל גמיש: אמהות יחידניות לילדים עד כיתה ה’ עשויות להיות זכאיות למימון בייביסיטר, שיעורים פרטיים, קייטנות, צהרונים אחרי שעות הלימודים ועוד בסכומים משתנים (עד 6000 שקלים לשנה וחצי), בהתאם לרמת ההכנסה ושעות העבודה ו/או הלימודים של ההורה. כל הפרטים באתר

הנחות בחוגים: עיריות ורשויות מסוימות מעניקות הנחות בחוגים, אירועים ובריכות ציבוריות, כדאי לברר ברשות המקומית אליה שייכים.

דיור

ארנונה: בנוסף לסיוע בשכר הדירה, ברוב הערים והיישובים בארץ מעניקים הנחה של כ-20 אחוזים מדמי הארנונה לאמהות יחידניות. כדי לממש את ההנחה יש לפנות למחלקת הארנונה בעיר בה את מתגוררת.

יש גם קהילה

בנוסף לזכויות המגיעות לך על פי חוק, כדאי שתדעי שככל שהמודעות למודל האמהות היחידנית עולה, כך גם גדלות האפשרויות שלך להסתייע בקהילות ומעגלי תמיכה שונים. מערך התמיכה לאמהות בכלל ולאמהות יחידניות בפרט הוא חשוב מאוד הן בפן הרגשי והחברתי והן בפן הפיזי. 

כדאי להזכיר את קהילות הפייסבוק דוגמת הקבוצות “אמהות יחידניות” ו-“הבית של אמהות יחידניות מבחירה” שמספקות תמיכה וירטואלית שפעמים רבות יוצאת מגבולות הרשת לחיים האמיתיים ולצידן קבוצות הוואטסאפ המחולקות לפי ערים ותחומי עניין, דוגמת קבוצת אמהות יחידניות המטיילות יחד בסופי שבוע.

*חשוב לציין שישנם גם אבות יחידנים והם זכאים לכל הזכויות המתוארות בכתבה זו, מטעמי נוחות ומפני שרוב היחידניות הן אמהות – כתבה זו מנוסחת בלשון נקבה.

כל המידע נכון לאוגוסט 2022 ועשוי להשתנות מעת לעת