מה קורה כאשר אנחנו רוצים להגשים חלום קטן או גדול, אבל כרגע אין לנו את הסכום עבורו?

כדאי שנעשה “חישוב מסלול מחדש” וניישם מספר טיפים שיובילו אותנו להשגת יעד החיסכון שלנו:

ניהול תקציב
חשוב: אל תיכבלו את עצמכם/ן לתקציב נוקשה מידי שיגרום לכם/ן להרגיש כאילו אתם/ן מקריבים/ות משהו. תמיד תסתכלו על המטרה הסופית ואל תהיו “מרוחקים” ממנה כאילו מדובר באדם זר, שכן מדובר בכל אחד/ת מכם! ככל שנפנים יותר, כי מדובר ב”אני” שבעוד מספר שנים ולא באדם זר, נהיה יותר נכונים/ות לדבוק בתקציב ולפעול לפיו.

הפרדת סוגי הוצאות:
*הוצאות קבועות כמו תשלום על ביטוח, שכר דירה, ארנונה, טלוויזיה, סלולר וכדומה.
*הוצאות משתנות כמו בילוי במסעדה, מתנת יום הולדת וכדומה. פעמים רבות אנו רק “הולכים/ות לסרט”, אך מגלים/ות שאנו רעבים/ות ואז כבר קונים מזון מהיר, יקר ולא מאוד בריא.
*הוצאות בלתי צפויות כמו תיקון הרכב במוסך, טיפול שיניים וכדומה.
חשוב לזכור, כי אם ראינו שחרגנו בתקציב שהצבנו לעצמנו להוצאות המשתנות, זה לא סוף הסיפור! שכן ניתן להתגבר על כך דרך חיסכון בהוצאות הקבועות, למשל בחיפוש אחר אם יש לנו כפל ביטוחים ולבטל אותו, להתמקח עם חברת הסלולר על מחיר החבילה ולחפש אחר אפשרויות הלוואה אלטרנטיביות – כל אלו, הן רק חלק מהאפשרויות לצמצום הוצאות קבועות אשר יוכלו לחסוך לנו הרבה כסף, או לפחות לקזז את החריגה שבאה לידי ביטוי בהוצאות המשתנות. חיסכון הוא דוגמה קצת שונה שכן מומלץ להתייחס אליו כהוצאה קבועה (גם אם הוא קטן בלבד), הגדרת חסכון באופן קבוע יוכל להביא לתוצאת חיסכון טובה יותר, בשל התפרסות החיסכון לאורך זמן.

הגדרת יעד החיסכון שלנו או במילים אחרון החלון אליו אנחנו רוצים להגיע
חשוב להגדיר ולכמת את היעד בכל תחום פיננסי בחיינו, שכן כך נוכל להיות בבקרה שאנו אכן עומדים באבני הדרך שהצבנו לעצמו עד אשר נגיע לסכום החיסכון שיגשים לנו את החלום.

לשלם במזומן ולתת לאשראי לנוח
כאשר אנו שולפים/ות מזומן מהארנק, אנו יותר שמים/ות לב לאקט ה”בזבוז” אשר גורם לנו בהיבט הפסיכולוגי להיות מודעים/ות יותר לכל הוצאה והוצאה וכך בטווח הארוך להוציא פחות כסף. חלק מהעניין, הוא שבאמצעות שימוש במזומן, אנו רואים את סכום התקציב שהצבנו לעצמנו באופן מוחשי וכמה נשאר לנו להוציא מתוכו. הבעיה היא שככל שהעולם מתקדם אנחנו פחות משתמשים במזומן, ולכן מומלץ לעשות שימוש באפליקציות שונות כדי לעשות מעקב ברמה היומית על הכסף שיוצא לנו מה״ארנק״ או האשראי וכך נגשר על תחושת השליטה והמודעות של ה״בזבוז״.

הגדרת רף מינימום לחיסכון
במידה והייתה בחודש האחרון הכנסה פנויה (היתרה מתוך הכנסות פחות הוצאות), אז נוציא אותה לחיסכון בחודש הבא, לאחר כניסת המשכורת. באופן הזה, נשאיר כמה שפחות כסף “שוכב” בבנק, נפתח הזדמנויות להנבת רווחים ונגדיל את החיסכון שלנו. בהיבט הפסיכולוגי, זה ישאיר לנו פחות כסף בעובר ושב, כך שנהיה יותר קרובים למינוס וזה יביא אותנו לשקול יותר את ההוצאות שלנו ונחסוך יותר. תחשבו על המינוס כמו קצה הצוק שאנחנו לא רוצים ליפול ממנו, ככל שנתקרב לקצה הצוק כך נהייה יותר זהירים ומודעים להוצאות שלנו.

שימו לב לקניות בסופר
רוב הסופרמרקטים מתוכננים ומעוצבים כמלכודות יעילות לצרכנים אשר לא מודעים לכך, כך שהמטרה של העיצוב היא לגרום לצרכנים לקנות באופן אימפולסיבי (שיטות מידוף, מוצרים במבצע ליד הקופה, קופאית שממליצה על מוצר שלא חשבתם לקנות…). איך נמנע מזה? כמה שיטות פשוטות:
קניות אונליין אשר חוסכות לנו את ההגעה לסופר! בנוסף, הן מאפשרות להשוות מחירים בקלות, לבחור באתר עם סל המוצרים הזול ביותר ולהיצמד רק למה שתכננו לקנות.
– רשימת קניות, הצטיידו ברשימת קניות מפורטת והיצמדו אליה. אם אתם/ן מאלו שאומרים/ות לעצמם/ן שכמעט בלתי אפשרי לעבור קנייה בסופר בלי להוסיף מוצרים נוספים לעגלת הקניות, זה בסדר, תרשו לעצמכם “ליפול” עם מוצר אחד או שניים, אך לא ביותר מזה.
ו…לא פחות חשוב: אל תבואו רעבים לסופר! מחקרים מראים שכאשר אנחנו קונים כאשר אנחנו רעבים זה יתבטא בחשבון שלנו.

לחסוך בהוצאות החשמל
שימוש לא נכון בחשמל יגרום לכם לבזבז מאות שקלים בחודש אשר עלולים להצטבר לאלפי שקלים בשנה! הכנו לכם/ן מספר דרכים שבעזרתן תוכלו לחסוך בהוצאות החשמל:
*התקינו טיימר לדוד, מוצר יעיל שחוסכת בחשמל, בכסף ובעיקר בצורך לחכות למים חמים או לזכור לכבות את הדוד… הפעילו אותו רק בסמוך למועד השימוש במים.
*נקו את הפילטרים במזגן, במייבש הכביסה ובמדיח הכלים והפעילו אותם כאשר הם מלאים, אך לא מלאים מדי. כשמפעילים מכונה מלאה אחת במקום שתיים בתוכנית חסכונית, חוסכים 30-40% בצריכת החשמל!
*הקפידו על הטמפרטורה הנכונה במזגן: בקיץ 25 מעלות ואילו בחורף כאשר המזגן מיועד לחימום,  הקפידו על טמפרטורה בין 18 ל 20 מעלות ולא יותר. זכרו: כל מעלה נוספת מייקרת את עלות הפעלת המכשיר בכחמישה אחוזים ותתבטא בחשבון החשמל.
*העדיפו מכשירים חוסכי חשמל ובדקו זאת לפני הקנייה

כל עוד מתאפשר לנו, נשקיע בסיכון גבוה
אם המצב הפיננסי שלכם מרשה לכם להישאר בסיכון גבוה (אהלן הייטקיסטים), תשאפו להשקיע באפיקים בסיכון גבוה יותר, סטטיסטית הם מחזירים תשואה גבוהה יותר לאורך זמן. בנוסף, במידה ואין לכם מטרות בטווח הקצר לחסכונות שלכם, הימנעו מהשקעה בפק”מים ומק”מים, הם לא מספקים תשואה מספקת.

לסיכום,
נכון, זה דורש טיפה עבודה במעבר על ההכנסות וההוצאות שלנו, אבל בסוף זה יחזיר לנו תמורה גדולה בהרבה. בכלל, יש היום פלטפורמות שיעשו לכם/ן את העבודה וכל שנדרש זה רק להירשם אליהן! אפליקציית FamilyBiz הינה דוגמה לפלטפורמה שמאגדת את כל העולם הפיננסי שלנו למקום אחד ומסייעת לנו בניהול הכסף שלנו בצורה פשוטה ואינטואיטיבית. לאחר שנראה מולנו עינינו באופן מסודר את ההכנסות מול ההוצאות, נוכל להבין מה מצבנו הפיננסי ולפעול בהתאם: אם גילינו, כי מצבנו לא כל כך טוב, כנראה שהגיע הזמן לקצץ בהוצאות. לעומת זאת, אם ראינו שמצבנו טוב, נוכל ואף רצוי שנשים קצת כסף בצד לחיסכון.


נכתב ע״י אופיר מנהלת התוכן ב FamilyBiz, אפליקציה שעושה סדר בכל העולם הפיננסי שלך. היום אנשים צריכים להיכנס לפלטפורמות מגוונות (בנקים, אשראי, ביטוחים, וכו׳) כדי לעקוב אחרי המוצרים שעליהם אנחנו משלמים, לעבד אותו ובסופו של דבר גם לקבל החלטות על בסיס מידע שאנחנו לא מבינים בו. FamilyBiz מסתנכרת לכל הפלטפורמות, אוספת עבור המשתמש את המידע, מפשטת ומנגישה את המידע במקום אחד בשפה שאפשר להבין – ובכך חוסכת זמן וכסף.